Vlierbloesem

Vandaag ga ik het eens hebben over de vlier. Een snelgroeiende heester die her en der te vinden is, als je tenminste weet dat het er een is.
Voor heen had ik er geen weet van en ook geen flauw benul of ik er überhaupt wel eens een was tegen gekomen. Laat staan dat ik wist hoe zo’n boompje eruit zag..
Nee, de vlier was tot dus ver onbekend, al kende ik hem alleen maar bij naam.
Tot dat ik mijn 1e glas vlierbloesem sap dronk bij taalles. Het was op een maandag in oktober. De smaak was even wennen, maar die kon ik wel waarderen. Het smaakte naar meer. Veel meer..
Inmiddels begon ik zo langzamerhand respect op te brengen voor die boom. Een die in het najaar goed is voor een hoop besjes en in het voorjaar vol met bloemtrossen zit. Een nuttige plant dus want ook al zijn de besjes goed voor jam, de bloemschermen mogen zeker ook niet vergeten worden.
Vorige week hadden we tijdens onze wandeling al gezien dat de vlier bijna in bloei stond en vandaag was dan het grote moment daar: Het was tijd om bloemen te plukken.. Het hele gebied rond het Wylerbergmeer stond er vol mee.
Want die bloemen die nu allemaal aam de bomen zitten, die zijn de basis voor een overheerlijk recept voor vlierbloesemsiroop. En dat was nou net het drankje dat ik zelf eens een keer wilde gaan maken.
Dus zo gezegd, zo gedaan.. Toen ik van mijn taalles kwam heb ik bij het Wylerbergmeer een zak vol bloemschermen geknipt. Vervolgens had ik nog suiker nodig, cirtroenen en citroenzuur en toen kon het proces van start. Over zo’n 48 uur zou het hele proces klaar moeten zijn.. Ik ben benieuwd..

2 gedachtes over “Vlierbloesem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s