Groentjes & co..

Vandaag was een uitstekende dag om te moestuinieren. Niet extreem warm, maar ook niet te koud. En droog. Het was precies goed. Lagom, zoals de Zweden gezegd zouden hebben.
Het kriebelde al een tijdje om weer eens buiten aan de slag te kunnen. Steeds kwam het er maar niet van omdat het weer op mijn vrije dagen nou niet echt uitnodigde om aan de slag te gaan. Het was de regen overdag of de vorst in de nacht die mij er van weerhield..
Maar vandaag was het precies goed. Al dagen hield ik het weer in de gaten en gisteren kwam de definitieve doorslag: ik ga de tuin in. Gisteravond waren we nog even snel wezen buurten, de temperatuur kelderde weer zo hard dat oranje zeil toch maar weer voor de dag werd gehaald, maar vandaag was het ideaal moestuinierweer. Met een warm vest aan, dat wel.
Ik had een hoop van mijn zaailingen en recent aangeschafte plantjes mee genomen. De erwtjes en peulen die nodig uit hun kiembak moesten kregen vandaag hun definitieve plek in de moestuin. Ook de preiplantjes die ik op Goede Vrijdag had gekocht kregen een mooi plekje in de bak. Monnikenwerk, dat wel.
Elk perskluitje bestaat uit meerdere stengeltjes die elk kunnen uitgroeien tot een prei. Aan het uitdunnen van de kluitjes hield ik uiteindelijk zo’n 24 plantjes over. Een flinke voorraad, die ik eigenlijk niet aan had zien komen.. Maar elk stengeltje heeft nu zijn eigen plekje in de grond, dus ik hoop straks op een flinke voorraad.
Ook binnen in de kas weer flinke voorderingen gemaakt. De lege plekken waar nog niks geplant was waren weer lekker overwoekerd door het onkruid, dus operatie onkruid verwijderen was de grootste opdracht daar.
Daarna was het nodig om er een paar kruiwagens verse grond bij te gooien zodat er weer een flinke laag goede grond in de kas ligt. En zodat er weer plantjes kunnen groeien want ik had weer een hele voorraad mee genomen.
4 andijvieplantjes voor in de grote plantenbak en voor in de rest van de kas 2 courgettes, 8 augurken, 2 aubergines en 3 ijsbergslaplantjes.
Ook is er weer pluksla en veldsla gezaaid, dus ik hoop dat alles nu lekker gaat groeien. Maar eerst krijgen we nog een aantal koude nachten te voorduren. Voor vannacht hebben we de jonge aanplant ook maar vast afgedekt, aangezien de temperatuur niet boven de 3 graden uit gaat komen. En de rest van de week? We gaan maar eens dankbaar gebruik maken van ons oranje zeil in de hoop dat mei ons toch iets meer warmte gaat geven dan april.. Maar ik heb er alle vertrouwen in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s