Liefde voor het vak..

Afgelopen zaterdag flinke voorderingen gemaakt in onze groentetuin. De buitenbak rondom de kas is sinds die dag ook helemaal klaar voor gebruik en dan begint het toch wel heel hard te kriebelen om daar dan gebruik van te maken.
Maar ja, het is nog vroeg en dus moet ik gewoon nog wachten omdat de meeste groenten nu nog niet gezaaid kunnen worden.
Al heb ik er wel een gevonden die nu al de grond in kan: tuinboon. Een stevig plantje dat vanaf half februari al gezaaid kon worden, hoewel ik toen met dat winterweer nog helemaal niet aan moestuinieren zat te denken.
Ook vandaag heb ik zitten twijfelen. Voor zaaien in een potje zodat ik hier thuis precies kan zien wanneer ze kiemen of meteen in de volle grond zaaien? Ik keek naar de lucht buiten. Heb ik zin om weer met mijn handen in de aarde te zitten? Eigenlijk had ik ook helemaal geen keus. Ik heb hier thuis ook helemaal geen ruimte om ook nog eens tuinbonen op te kweken.
Vanmorgen voor ik na taalles ging heb ik namelijk de paprika’s overgepot in grotere potjes. Deze waren hun kweekbakje inmiddels al ontgroeid. En dat kweekbakje dat nu vrij is gekomen heb ik hard nodig voor alle tomaatjes die ik deze week al wil gaan voor zaaien. En het bakje met aubergines is ook nog steeds bezet, hoewel ik inmiddels al twee plantjes heb gekregen!
Dus toch maar besloten om vandaag weer naar de groentetuin te gaan. Om tuinboontjes te zaaien. Een klusje van 5 minuten werk zou een moestuinleek gedacht hebben. Boon in de grond proppen en laat maar kiemen. Maar nee, bij onze moestuin werkt dat zo niet.
Helemaal achter in de tuin, in het gedeelte dat qua groei een eigen leven leid hebben wij namelijk een composthoop liggen. Tuinafval (geen onkruid), bladeren, gras, alles gaat daar op een grote hoop die inmiddels overwoekerd is met klimop. Maar als we die klimop weghalen en de wortels uit de grond trekken komt er een enorme berg met grond tevoorschijn die rijk is aan voedingsstoffen en dus ideaal als voedingsbodem in onze groentetuin.
Een nadeel is wel dat we die grond eerst nog moeten zeven voordat hij klaar is voor gebruik. Een hels karwei, maar het zorgt er wel voor dat er niet per ongeluk ongewenst groen in onze groentetuin groeit.
En dus heb ik vandaag eerst klimop gesnoeid, wortels uit de bodem getrokken, grond geschept en gezeefd tot er een ideale, schone, fijne grond tevoorschijn kwam die zo de moestuin in kon. Deze vermengt met de grond die er al lag en er ontstond een ideale voedingsbodem voor de tuinboontjes. Ik ben begonnen met 10 bonen op een rij, zo dicht mogelijk tegen de kas aan zodat we voor de tuinbonen nog altijd andere groente kunnen zetten. Nu maar hopen dat ze straks allemaal uit komen. Maar daar maak ik mij niet zo’n zorgen om. Onze tuinbonen zijn met liefde gezaaid!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s