Gott nytt år!!

Oud en nieuw vieren op z’n Zweeds, hoe doe je dat nu eigenlijk?
Ik heb het gisteravond in levende lijve ondervonden. En daarom hierbij mijn allereerste blog van 2017!
Laten we eens beginnen met jullie allemaal een gelukkig nieuwjaar te wensen. Of op z’n Zweeds gezegd gott nytt år. Ik heb geprobeerd om de Zweden hier een spoedcursus Nederlands te geven, maar die poging is dus faliekant mislukt. Door de tongval die ze hier hebben opgebouwd kunnen ze onze G-klank niet eens fatsoenlijk uitspreken en krijgen ze het woord “gelukkig” niet eens hun strot uit. Dus daar ben ik al vrij snel weer mee gestopt.
Het was verder een rustige avond hier. Daarbij doel ik niet op 5 Zweeds kwebbelende dames (ja, ik heb mezelf hierbij mee gerekend), maar wel wat betreft het vuurwerk. Terwijl ik mijn vorige weblog schreef (begin de avond) hoorde ik het eerste vuurwerk van de dag. Daarna bleef het stil.
Om 0.00 werd er wel afgestoken, maar dat is niks vergeleken met Nederland. Even ter vergelijking: wat in Nederland een gemiddeld huishouden de lucht in knalt, dat doet hier zo’n beetje de hele buurt bij elkaar. Je moet er wel op tijd bij zijn om er iets van te kunnen zien, want het is ook zo weer over. Vuurwerk is hier duidelijk niet het hoogtepunt van de avond, tenzij je in Stockholm gaat kijken..
Waar een gemiddelde Nederlander om half 1 nog de laatste pijlen de lucht in schiet om dat je het niet mag bewaren voor volgend jaar, is het hier om 00.15 alweer doodstil. Niks geen roodgekleurde straten en kruitdampen voor de Zweden.
Maar we waren de avond begonnen met een uitgebreide maaltijd. Eerst werd er nog even gezellig geborreld in de woonkamer, daarna werd er gezellig met z’n allen gegeten. De een had het voorgerecht gemaakt, wij het hoofdgerecht en weer iemand anders het nagerecht.
Vooral het voorgerecht wat Kristina had gemaakt was erg bijzonder. Piepkleine cupjes met daarin een soort heksenkaas look-a-like. Daar boven op lag bij sommige een garnaal en bij andere een soort van kaviaar, kalix löjrom genaamd. Nou zul je wel denken, kaviaar??
Kalix Löjrom is de benaming voor het kuit van kleine zalmachtigen, in het bijzonder geoogst in de Botnische Golf archipel van de Baltische zee in het noorden van Zweden. Dat je het even weet.. Niet bepaald een alledaags gerecht dus.. Opzich smaakt het niet verkeerd, het is alleen wel ontzettend gezout..
Daarna hadden we een groot stuk witvis met botersaus, gekookte aardappels (ja, de Zweden eten heel veel gekookte aardappels), salade en groene asperges.
Als toetje kregen we een door Gunn-Britt zelfgemaakt puddinkje met vanille en ananas, afgewerkt met slagroom, frambozen, bramen en een stukje pure chocolade.. Het was een gezellige bedoeling. Er werd gepraat, gezongen en vooral ook heel veel gelachen.
We hadden verschillende lekkere dingen te eten.. Nootjes, chips, zelfgebakken koekjes, zelfgemaakte cakejes, chocolade, maar ook de oerhollandse oliebollen mochten niet ontbreken. We hadden zelfs stroopwafels die door iedereen geliefd waren.
Later op de avond keken we naar een humoristische quiz tussen Noorwegen en Zweden en daarna zijn we over gegaan naar Tolvslaget på Skansen. Verschillende artiesten traden op en vlak voor middernacht begonnen ze met het voordragen van Ring Klocka Ring. Om je even een indruk te geven van waar ik over praat:

Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö . . .
Ring själaringning öfver land och vatten!

Ring in det nya och ring ut det gamla
i årets första, skälfvande minut.
Ring lögnens makt från världens gränser ut,
och ring in sanningens till oss som famla.

Het is alleen niet het hele gedicht want dat telt zo’n 8 á 9 coupletten. Maar hier mee luiden ze dus in Zweden het nieuw jaar in.
Daarna om 0.00 contact met mijn ouders.. We hadden een inkomend gesprek via WhatsApp en mijn ouders stonden op de speaker. Met z’n allen hebben we heel hard gott nytt år geroepen door de telefoon terwijl buiten op de achtergrond het vuurwerk de lucht in knalde. Het was een bijzonder moment.
Ik heb een heel fijne oud en nieuw gehad. Ik heb me nog nooit ergens zo welkom gevoeld en iedereen vond het zo leuk om kennis te maken met mij. Het leek wel alsof we elkaar al jaren kenden, zo goed klikte het vanaf het 1e moment.
En nu is het dan alweer 1 januari. Ik werd vanmorgen wakker gemaakt door de zon die hoog aan de hemel stond. Het is flink koud buiten met een strak blauwe lucht.
Op het moment van schrijven lig ik op de bank voor de tv waar het Wiener filharmoniker het nieuwjaarsconcert de huiskamer in speelt.
Straks gaan we de kou trotseren en een fijne boswandeling maken. We wilden hier vlakbij in het bos wandelen, maar dat is door omstandigheden even niet mogelijk..
Maar hej, we zijn in Zweden, dus de keuze is reuze! Je ziet hier door de bomen het bos niet meer, haha.. Ik ga hier in ieder geval heel hard genieten van een fijne nieuwjaarsdag.. En ik hoop jullie ook.

naamloos-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s