Market Garden..

Het is 71 jaar geleden dat de 2e wereld oorlog ten einde liep in Nederland. Ik weet er niks, tot weinig van want ik was er zelf niet bij. Mijn ouders ook niet en mijn opa en oma hoorde je er niet over..
En toch sta je er op de een of andere manier elk jaar wel even bij stil. De ochtend begon met het zien van de parashutisten die uit een waco glider sprongen en we hadden besloten om vandaag een bezoekje te brengen aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 waar we entreekaartjes voor hadden. Ik was er sinds mijn kindertijd niet meer geweest.. Het was het weekend van 17 september. Precies 72 jaar geleden, op 17 september 1944 startte Operatie Market Garden.

Operatie Market Garden was een geallieerd offensief, dat begon op 17 september 1944, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen.
Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen zouden belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren innemen, waarna grondtroepen via deze bruggen snel zouden kunnen doorstoten naar het IJsselmeer. Op deze manier omzeilde men de goed verdedigde Siegfriedlinie (Westwall), die Duitsland langs de Rijn beschermde. Men hoopte met een snelle opmars naar Berlijn te kunnen via het oosten van Duitsland waar het Ruhrgebied (het industriële hart van Duitsland) lag, om zo de oorlog voor de kerst te kunnen beëindigen.
Onder leiding van generaal James Gavin bijna werden achtduizend Amerikaanse parachutisten in de omgeving van Groesbeek gedropt. Op 20 september 1944 slaagden de Amerikanen erin om beide bruggen in Nijmegen in handen te krijgen en de stad te bevrijden. De geallieerden slaagden er niet in om de laatste brug bij Arnhem te veroveren. Dit was letterlijk “een brug te ver”. Als gevolg hiervan was de hongerwinter in het westen van Nederland.

Het was goed weer voor een dagje museum en het was er druk. Buiten speelde een orkest militaire liedjes, er was een kindervrijmarkt en er waren zelfs oud militairen uit Groot-Brittannië over gekomen.. Met oud bedoel ik dan ook echt oud. Ik raakte er in gesprek met een Britse strijder.. Hij schuifelde voetje voor voetje door het museum en zijn jasje hing vol met medailles. Ook hij had gediend in de 2e wereld oorlog tijdens Operatie Market Garden. Hij vond het vooral een trieste periode.. De Britse strijder is 90 jaar en heeft in zijn jonge leven gevochten voor onze vrijheid.. Respect..

naamloos-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s