Uit het leven van een happy single…

Laatst was het er weer.. In een gesprek met een klant aan de kassa.. “doet jouw vriend..?” “Nee mevrouw, ik heb geen..” Ze keek me aan met van die vragende ogen.. Blijkbaar gaat iedereen er anno 2016 maar klakkeloos vanuit dat iedereen in een relatie zit.. Een gewoontenorm.. Of het verwachtingspatroon van de samenleving..
“Maar zo’n leuke meid als jij..”
Zo’n leuke meid kan dus ook prima single zijn.. Want waarom zou er achter elke leuke meid een partner moeten schuilen, terwijl er genoeg leuke meiden zijn die single zijn? Happy single of niet, ze bestaan echt! En ook ik maak er deel van uit. Ik durf er rustig voor uit te komen, ik ben single..
Af en toe heeft het misschien ook wel zo zijn nadelen, maar daar staan ook een hoop voordelen tegenover.

Het heeft mij sterker gemaakt en vooral ook zelfstandiger. Alle belangrijke beslissingen in mijn leven maakte ik zelf. Het aanschaffen van mijn eerste autootje, mijn eerste appartementje, verzekeringen.. Ik regelde het allemaal zelf. Want tenslotte was er niemand met wie er overlegd hoefde te worden. Er was alleen ik.
Zodra ik mijn eerste autootje had reed ik naar de IKEA. Er was tenslotte ook niemand die mij verbood dat dat ene IKEA meubeltje dus echt niet in huis mocht komen. Ik sjouwde er met zware pakketten en eenmaal thuis hoefde er ook geen man aan te pas te komen om te helpen met het in elkaar zetten van zo’n meubelstuk.
Na al die jaren alleen zijn had ik inmiddels wel geleerd hoe een boormachine, decoupeerzaag of ander stuk gereedschap werkt en het gaf me een voldaan gevoel als ik het zelf geflikt had. Behalve als er elektriciteit (lees: lampen ophangen) bij kwam kijken, dan was er nog altijd good old dad als laatste redmiddel. Dat dan weer wel..

Het leven van een single is ook alles behalve saai. Geen ellelange discussies in de supermarkt over wat er nu weer in het wagentje beland, ik eet ook gewoon elke dag waar ik zelf zin in heb. En heb ik een keer geen zin om te koken, in de afwas, of ligt er op de stoel in de slaapkamer weer een berg kleding omdat ik niet kon kiezen? Er is niemand die er wat van zegt. Helemaal niemand.
’s Avonds kan ik uren lang tv kijken zonder dat er iemand vind dat het tijd is om te gaan slapen of om de afstandsbediening af te geven. Ik kijk programma’s die alleen ik wil zien en als ik weer eens zit mee te janken bij een te zielige film, dan is er niemand die mij raar aan kijkt (soms begrijpt het mannelijk brein hier namelijk echt niets van). Zelfs niet als ik ongegeneerd hard aan het mee zingen ben met de radio of een cd van vroeger met voor nu het brgrip “foute muziek”.. Nee, zelfs dan is er niemand die mij raar aan kijkt..

Ook als vriendlief liever een vakantie plant naar een te zonnig oord om vervolgens een week lang te bakken op het strand terwijl je hier helemaal geen zin in hebt, hoef ik niet mee te gaan. Nee, want bij mij is er geen vriendlief met dit soort voorstellen.
Ik ga liever het avontuur tegemoet, backpacken, slapen in hostels, andere culturen leren kennen en iets cultureels doen. Als ik zin heb om weg te gaan, dan ga ik gewoon, er is tenslotte niemand die mij dat verbied.
Geen stedentripjes tussendoor of avondjes bioscoop, of etentjes in dat ene sjieke restaurant, ik spaar mijn geld gewoon lekker om de reis van mijn dromen te maken. Want voor langere tijd naar het buitenland? Als single staan alle opties open, toekomstplannen maak je tenslotte alleen maar met je zelf.
Net zoals dat ik als single tijd heb voor mijn bucketlist. Mijn bucketlist. Met dingen die ik in mijn leventje nog allemaal een keer zou willen doen. Heerlijk die vrijheid.

En Valentijn een sombere dag voor ons vrijgezellen? Helemaal niet! Ik lach om al die prullaria die weken van te voren al in de schappen ligt, waar de reclamefolders vol mee staan en waar je een belachelijk hoog bedrag voor neer telt terwijl het een jaar later achter in je kast verdwijnt. Nee, op Valentijnsdag denk ik aan mezelf, maak ik geintjes over een uitpuilende brievenbus, denk ik aan de vrijheid die ik heb (geen verplichtingen op deze dag) en zorg ik goed voor mezelf. Om vervolgens op de bank te ploffen in je flanellen pyjama met een zak chips, een goede zwijmelfilm en te bedenken hoe goed je het wel niet hebt..

Op koude, donkere avonden of regenachtige zondagen is er ook niets heerlijkers dan met een goed boek weg te kruipen onder mijn wollen deken op de bank, of om gewoon te lang in bed te blijven liggen in die ene flanellen pyjama (ja, die éne) die eigenlijk geen warmte meer geeft, maar gewoon nog zo lekker draagt. Gewoon, omdat het kan..
Ik heb geen verplichtingen in mijn leven, behalve dan om te gaan werken, maar ik ben baas over mijn eigen agenda. Geen verplichtingen, afspraakjes waar je geen zin in hebt, familiefeestjes of bezoekjes aan schoonouders..
Geen vol gestampte agenda met kerst omdat je de ene dag bij jouw ouders zit en de andere dag bij je schoonouders moet aantreden.. Nee, als ik met kerst in mijn joggingbroek op de bank wil hangen en Home Alone deel 1 t/m ontelbaar wil kijken, dan doe ik dat gewoon.. Naja, bij wijze van spreken dan..
Want voor een single geldt, niks moet, alles mag.

3d8c28bc418840ed198b661d82cc9849

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s