Glad midsommar..

Het is vrijdag 24 juni. Op zich voor de gemiddelde Nederlander een dood normale vrijdag ergens in juni. Maar ik ben niet die gemiddelde Nederlander. Ergens voelt deze periode in juni altijd wel een beetje speciaal.. Het is namelijk midzomer.
Ik word ik er rond deze tijd van het jaar altijd wel een keer aan herinnerd, aangezien ik het al een aantal keer heb gevierd in Zweden..
In Zweden wordt midzomeravond namelijk (midsommarafton) gevierd op de vrijdag die in de periode van 19 juni tot 25 juni valt. Het is samen met Kerstmis het belangrijkste feest van het jaar. Hoewel de vrijdag van midzomeravond is geen officiële feestdag is, is het wel een officiële feestavond die men vrij krijgt. Vanaf de middag wordt er feest gevierd. De dag erna, de eigenlijke midzomerdag, is wel een officiële feestdag, maar dan vinden er meestal geen festiviteiten meer plaats.
Het is traditie dat er een meiboom (majstång in het Zweeds) wordt geplant. Vaak gebeurt dit centraal in het dorp. De meiboom is voorzien van berkenbladeren en bloemen. Per streek kan de meiboom er anders uitzien, maar in de basis is het altijd een kruisvormige boom met veel groen en versieringen. Nadat de meiboom is geplaatst, wordt eromheen gedanst door jong en oud.
Voor veel Zweden is deze feestdag een dag van feesten en de start van de zomer. De mensen verlaten de steden en trekken massaal naar het platteland, dikwijls naar een buitenverblijf, om te vieren. Ook de winkels zijn gesloten.
Traditioneel wordt er deze dag haring, aardappels en aardbeien gegeten. En dus besloot ik mezelf maar te trakteren op een zelf gebakken aardbeientaartje.. Om zo toch nog een beetje het midzomer gevoel te ervaren..

Naamloos-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s