One of the last roadtrips..

Ik ben weer terug. Terug in Nederland. Na 4,5 week Zweden. Als welkomscadeau kreeg meteen zwaar bewolkt weer en een natte dag vol regen. Ik had ook niet anders verwacht.. Tel daarbij de nodige file meldingen op de radio bij op en je weet dat je weer in ons koude kikkerlandje bent aangekomen.. Heerlijk, maar niet heus!
Daarom heb ik ook maar het maximale uit mijn terugreis gehaald voor ik überhaupt de Nederlandse grens zou passeren.. Dit keer ging ik namelijk niet terug met de boot vanuit Göteborg, maar via de Øresundsbron naar Denemarken om vanuit daar de boot naar Duitsland te nemen.
Weer een ervaring en een hoop kilometers rijker. Maar inmiddels kan ik wel zeggen dat ik ervaring heb in het lange afstand rijden. De kortste afstand die ik de afgelopen maand heb gereden was de 37km naar Rättvik en een keer in een regenbui naar de supermarkt.
En nu heb ik mezelf dus met de auto vanuit Mora (midden Zweden) naar Nederland terug gereden. Al moet ik daar wel bij vermelden dat ik nog in Zuid-Zweden en Hamburg overnacht heb. Anders is het gewoon niet te doen.
Het eerste gedeelte ging nog over een normale weg, langs bosrijke gebieden.. Daarna werd het landschap steeds opener en vanaf Jönköping kwam ik op de E4 terecht, een van de weinige snelwegen die Zweden rijk is. Maximale snelheid daar: 110km/u, maar dat rijd op zich wel heel erg lekker.
Daarna kwam bij Malmö de laatste afslag in Zweden. De weg richting Kopenhagen in Denemarken. Øresundsbron, tolbrug. Maar wel een mooie tolbrug. Een dubbeldeksbrug met autosnelweg boven en een spoorweg beneden. En aan beide zijden alleen maar het water van het Sont dat het Kattegat met de Oostzee verbind.
Ik had al eens eerder over de brug gereisd met de trein, maar nog nooit boven op met de auto. Eens moest de 1e keer zijn. En dus ben ik afgelopen weekend de brug overgestoken naar Denemarken. Om vervolgens na zo’n 8 kilometer gereden te hebben de geografische grens met Denemarken over te steken, waarna er nog een stuk van zo’n 4km over Peberholm volgde (een kunstmatig aangelegd eiland) voordat we de tunnel in doken om eindigen op het Deense vaste land.
En eenmaal uit de tunnel begon meteen de ellende. Al het verkeer kwam er samen en de Denen vinden het ook vrij normaal om aan het begin van de zomervakantie een bulk aan wegwerkzaamheden uit te voeren.
Gelukkig kon ik later in Rødby uitrusten, want daar stapte ik op de boot richting Puttgarden in Duitsland.
Al met al een hele reis om af te leggen, maar het was ook wel weer een keer een hele ervaring die mij toch nog ergens heeft gebracht.. Namelijk weer terug in Groesbeek..

Naamloos-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s