Långbryggan

De laatste dagen van mijn reis naar Zweden zijn in gegaan.. Dat betekend dat ik nog harder van alles ben gaan genieten hier. Omdat ik weet wat ik hier straks allemaal ga achterlaten..
Ik heb al verschillende plaatsen bezocht hier in de regio, maar eigenlijk nog nooit geschreven over Rättvik, een dorp hier naast.. Met hier naast bedoel ik niet zoals de afstand Groesbeek-Malden ofzo, maar zo’n 37km verderop. Voor Zweedse begrippen is dat hier naast.
Ik heb het al wel eens eerder vernoemd, toen ik de film Masjävlar aan het kijken was, maar van de week heb ik ook maar eens de moeite genomen om er toch een keer te stoppen.
Rättvik heeft namelijk een brug. En niet zomaar een brug, maar een heel mooie houten pier die ver uitsteekt in het water en al vanaf ver af te zien is. Långbryggan.
Met een lengte van 628 meter waarschijnlijk de langste pier van de wereld.
In 1896-1897 werd het gebouwd als aanlegsteiger voor “S/S Rättvik”, die van 1895 tot 1950 een bootverbinding tussen Rättvik en Leksand verzorgde en om te zorgen dat ook andere reisboten bij ondiep water in de baai van het Siljanmeer konden aanmeren.
Het was ook tevens een plek om te kunnen zwemen. In de dertiger jaren van de vorige eeuw werd de zwemgelegenheid afgebroken waardoor de pier verwaarloosde. In 1989 werd er een stichting opgericht om geld in te zamelen voor een nieuwe pier. Een deel werd bijeen gebracht door de verkoop van planken, hierin werden de namen van de eigenaren gefreesd. In 1992 werd de brug opnieuw geopend, zoals hij vandaag de dag ook nog te zien is. Het is een geliefde wandelpromenade en ik snap ook wel waarom!

Naamloos-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s