Bike ride nummer zoveel..

Mooie dagen moet je koesteren. Vandaag (dinsdag de 14e) was weer zo’n dag.. Leek de ochtend nog grauw en grijs, bleek daar later de dag niks meer van over. We werden weer getrakteerd op een strakblauwe hemel met vol op zon.
En dus een mooie dag om de MTB maar weer eens aan het werk te zetten. Ver was de bestemming van vandaag niet. Op de agenda: Färnäs, een soort van dorpje dat haast tegen Mora-Noret aan ligt.
Op zich stelt Färnäs niet meer voor dan een hoop huizen en schuren bij elkaar en een basisschool. Ik geloof ook dat jaren terug zelfs ook de supermarkt gesloten is vanwege tegenvallende verkoopcijfers.. Maar met de grote ketens van Mora-Noret om de hoek moet dat voor de inwoners vast niet zo’n ramp zijn.
Wat er nog wel in Färnäs te vinden is, is Färnäs hemslojd & snickerier. Een werkplaats waar ze de traditionele houten paardjes maken, de dalahäst. Nou zit er in een dorp verderop, Nusnäs, een heel grote paardjesfabriek en de meest bekende van heel Zweden. Namelijk Grannas A Olssons hemslöjd AB. Maar als je daar al een paar keer bent geweest hoef je er niet nog eens naar toe. En dus besloot ik vandaag een bezoekje te brengen aan een kleinschalig fabriekje waar alle paardjes nog hand gemaakt worden. En waar ze ook het enige echte Färnäshäst maken, een traditioneel handgemaakt paard dat qua contouren meer weg heeft van een echt paard.
Daarna ook nog een loppis bezocht. Een loppis is eigenlijk gewoon een verkooppunt van tweedehands spullen. Loppis is een afkorting van loppmarknad, een “loppa” is een vlo en “marknad” is een markt, een vlooienmarkt dus. Het loppisseizoen begint in het voorjaar zo rond 30 april, als men zijn spullen weer kwijt wil tot ca half augustus als iedereen weer naar school, werk of naar huis is. Het is om diverse reden prettig als het mooi weer is, veel loppishandelaren willen namelijk ook buiten uitstallen.
Er zijn ook mensen die een loppis houden als ze in hun zomerverblijf zitten, gewoon voor extra bijverdiensten. Dat is ook de reden dat je in de zomermaanden her en der in Zweden verschillende bordjes met loppis tegen kan komen. Gewoon langs de kant van de weg. In feite ga je dan gewoon bij de mensen thuis aan die in hun schuur een hele uitstalling van “oude” spulletjes hebben staan.. Gewoon omdat het kan..

Naamloos-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s