Sveriges nationaldag & Svenska flaggans dag

Wat te doen op 6 juni als je dan toch in Zweden bent? Vier de nationale feestdag van Zweden. En waarom eigenlijk op 6 juni? Juist omdat er een hele geschiedenis aan vooraf gaat, die terug gaat naar de tijd dat Zweden een onafhankelijke staat werd. Dus geen nationale feestdag gekoppeld aan de verjaardag van meneer de koning, dan zou Zweden immers elk jaar op 30 april een feestje vieren, maar een dag die zijn wortels in een ver, ver verleden heeft liggen. Laten we even terug gaan naar het jaar 1523, toen menigeen van ons nog niet eens wist dat het ooit geboren zou worden..
6 juni heette eerst de “Dag van Gustav Vasa”, daarna “Dag van de Zweedse vlag” en nu “Nationale feestdag van Zweden”. Tijdens de 19e eeuw begon men langzamerhand 6 juni als nationale herdenkingsdag te beschouwen. De dag werd gevierd ter nagedachtenis van 6 juni 1523, toen Gustav Vasa de personele unie met Denemarken afbrak en koning van de zelfstandige staat Zweden werd. Sinds 1916 wordt 6 juni als Dag van de Zweedse vlag gevierd, maar Zweden besloot met een wet uit 1982 dat 6 juni voortaan niet meer alleen de Dag van de Zweedse vlag (Svenska flaggans dag), maar ook de Nationale feestdag van Zweden (Sveriges nationaldag) zou zijn. Het is vooral een dag om de Zweedse identiteit te vieren.
Sinds 2004 is het ook een officiële vrije dag, maar daar voor hebben de Zweden wel 2e Pinksterdag in moeten leveren. Zo zijn ze dan ook wel weer hier.. Maar ja, wat stelt 2e Pinksterdag nou eenmaal voor? Zelfs in Nederland wordt daar geen waarde meer aan gehecht..
Maar goed, leven als een Zweed is ook vieren als een Zweed en waar kan je dat beter doen dan in “the capital of Scandinavia”? En dus besloot ik gisteren om de wijde wereld in te trekken en een dagje door te brengen in Stockholm, de thuishaven van de Bernadottes. Om nou te zeggen dat ik echt zo koningsgezind ben.. Nou nee.. Maar als je de kans krijgt om het allemaal een keer van dichtbij mee te maken dan moet je dat toch met beide handen aangrijpen, al zeg ik het zelf..
En dus was gisteren de hele stad in rep en roer. Het was er druk, heel druk want er was genoeg volk op de been. Niet alleen Zweden, ik had het idee dat alle Jappaners over gekomen waren vanuit Amsterdam om hier bij aanwezig te zijn.
Politie was er ook genoeg en de straten waren afgezet vanwege de parade van de koninklijke familie richting Skansen, het oudste openluchtmuseum ter wereld. Daar zou namelijk de big happening plaats vinden, een groot openlucht concert in bij zijn van de gehele koninklijke familie. En ontzettend veel volk. En Marloes.
De spreker van de Zweedse riksdag gaf een speech, er was heel veel muziek en er was een ceremonie waarbij de Koning de vlaggen uitdeelde en het volk toesprak.
Het was een mooie dag. Het weer was goed en de sfeer ook.
Beter dan het weer van vandaag. Zat ik straks nog mooi buiten met mijn korte broek en slippertjes onder een strak blauwe hemel met vol op zon, slaat nu het weer helemaal om. Ik heb sinds 1,5 week weer een paar regendruppeltjes gevoeld en in de verte begon het al een beetje te rommelen. Het is wat harder gaan waaien, maar de lucht hier zit nu aan de ene kant (boven het centrum) potdicht. Maar zoals ze altijd zeggen, na regen komt zonneschijn! En zo niet, dan is er hier binnen ook nog genoeg te doen..

Naamloos-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s