Siljans roadtrip

Een bewolkte luie zondag. Vast niet zoals een Zweedse zondag hoort te zijn..
De thermometer staat op 19 graden, maar het voelt iets frisser aan. Iets.. De verwachte regen is ook al geweest.. Gelukkig wordt het vanaf morgen beter weer. Met zon.
En aangezien ik vandaag toch niks beters te doen heb gaan we maar weer een blog de wereld in helpen. Het plan was omdat gisteravond te doen, maar toen moest ik zo nodig film kijken op SVT1. Masjävlar, een Zweedse film die zich afspeelt in Rättvik, een dorpje verder op. Zo’n 35km hier vandaan.. Een dorpje verder op dus.
Gisteren ben ik er nog door heen gereden. Eind bestemming van die dag: Leksand aan de andere kant van het Siljanmeer. Een soort van roadtrip dus.. ’s Morgens boven langs het meer gereden, Mora-Vickerbyn-Rättvik-Leksand, op de terugweg onderlangs, Leksand-Siljansnäs-Gesunda-Mora..
Op de agenda stond dus Leksand. Eigenlijk om 2 redenen: 1. ik was er nog nooit eerder geweest, behalve dan met de trein gestopt op het station maar dat telt niet en 2. Er was dit weekend een Middeleeuwse markt en dus ook wel leuk om daar dan meteen even een bezoekje aan te brengen.
Leksand zelf stelt niet zo heel veel voor vind ik. Het centrum is klein en er zijn niet echt winkeltjes van betekenis. Er zit veel hemslöjd (handwerk), stoffenwinkels, 1 of 2 winkels met woonaccessoires, een bank, een speelgoedwinkel, plaatselijke boekhandel, een overjarige sportwinkel, ik heb maar een echt goede kledingwinkel ontdekt, een antiekzaak en 3 supermarkten. Nou, dat is dus Leksand. Voor een paar uurtjes is het leuk, maar ik denk niet dat ik me er lange tijd zou kunnen vermaken. Dan heeft Mora toch wel wat meer te bieden.
Gelukkig was er nog wel een Middeleeuwse markt. Dat was wel gezellig en ook best wel druk bezocht. Zeker toen de bewolking oploste, de zon doorbrak en we de rest van de dag een grotendeels blauwe lucht hadden.
Er waren veel kraampjes met Middeleeuwse spulletjes, eetgelegenheden en ook een man die met stempels je naam in leer kon slaan en daar dan een sleutelhanger van kon maken. Ik heb er dus weer een leuk souvenirtje aan over gehouden..
Om 14.00 was het riddertoernooi waarbij de gingen ringsteken. Hier zag het zo’n beetje zwart van de vele toeschouwers en de sfeer zat er goed in.
Heb alleen niet alles gezien, want ik wilde natuurlijk ook nog mijn roadtrip vervolgen.
Volgende stop: Tällberg. De weg hier naar toe was schitterend. Deze slingerde zich door het landschap en ik kwam door allemaal gehuchtjes met rood houten huizen, weilanden vol paardenbloemen, bloesembomen en weidse vergezichten over het meer. En de zon stond hoog aan de hemel..
Ze zeggen dat Tällberg een van de mooiste plekjes aan het Siljan is en het is er ook schiterend. Het moet het echt hebben van het toerisme. Het bestaat uit rood houten huizen en je hebt hier een gigantisch mooi uitzicht over de omgeving. Ook was er een hemslöjd winkeltje waar ik nog even rond heb gekeken en mijn verjaardagsgeld (Zweedse kronen) heb besteed.
Daarna ben ik verder gereden, ik had nog een lange weg te gaan. De dorpjes maakten ook regelmatig plaats voor dichte bossen en open stukken en regelmatig moest ik de snelheid aanpassen i.v.m. mogelijk overstekende elanden. Want die kijken dus echt nergens naar.. Gelukkig ben ik er onderweg geen tegen gekomen want die wil je dus echt niet op je motorkap hebben liggen.. Wel ben ik onderweg nog gestopt om te genieten van al het moois dat de Zweedse natuur te bieden heeft.. De rust, ruimte en alleen maar het geluid van het stomend water van een watervalletje.. Dat is Zweden op zijn mooist!

Naamloos-1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s