De bibliotheek

Vandaag gooi ik het eens even over een heel andere boeg. Vandaag ben ik namelijk officieel toegetreden tot de bibliotheek van Mora (en Orsa en älvdalen, maar dat even ter zijde). Vanaf nu behoor ik ook tot de club van de Zweedse boeken lezers.
En wat het mij gekost heeft? Op een beetje geduld na, helemaal niets. Want de bibliotheek hier in Zweden is gratis. Gewoon gratis. Wat je er voor nodig hebt? Gewoon een geldige legitimatie en een Zweeds adres. De bibliotheek staat namelijk los van het Zweedse persoonsnummer dat allerlei overheidsinstanties hanteren, dus iedereen kan lid worden, of je nou Zweeds bent of niet. Zomaar zonder te betalen.. Alleen wat gegevens door geven en voilà, je staat ingeschreven en je hebt je eerste, echte Zweedse bibliotheekpasje.
En dus heb ik vandaag mijn allereerste boeken uitgezocht in de bibliotheek van Mora. Lättläst boeken, dat dan weer wel. Lättläst zijn boeken voor beginnende Zweeds sprekers of voor mensen die moeite hebben met Zweeds door bijvoorbeeld dyslectie. Het zijn korte, duidelijke zinnen met een iets groter lettertype, geschreven in vereenvoudigd Zweeds. Bij sommige boeken zit ook een cd zodat je ook goed kan luisteren naar de uitspraak.
Ik heb mijn 1e drie boeken vandaag geleend. Ik mag ze vier weken lenen en dan moet ik ze weer terug brengen. Maar helaas ben ik voor die tijd allang weer op weg naar huis..

Naamloos-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s