In de categorie: wat valt er op?

Het regende vandaag in Zweden. Een mooi moment dus om weer een typisch Zweeds fenomeen aan te kaarten. In de categorie “wat valt er op?”: de brievenbus.
En dan bedoel ik niet die brievenbus waar je je post in gooit om te versturen, maar dat ding dat bij je huis hoort.
Zo heb ik bijvoorbeeld nog nooit een (vrijstaand) huis gezien met een brievenbus in de deur en ook geen postbode die hier zijn fiets tegen een of ander willekeurig hek smijt om vervolgens bij alle huizen te gaan bezorgen.
Nee, in Zweden heeft elk huis een brievenbus aan de straat. En dan bedoel ik ook echt aan de straat.
Neem nou bijvoorbeeld de brievenbus van het huis waar ik nu verblijf. Vanmorgen tijdens het wandelen met de hond hebben we ook meteen de post opgehaald. Opgehaald dus.. De brievenbus van hier staat namelijk aan de overkant van de weg, een eindje verderop. Gezellig samen met alle andere brievenbussen in een rijtje bij elkaar. Waarom vraag je je dan af? Dat zal ik je eens vertellen..
Dit is gedaan om het de postbode een stuk makkelijker te maken. Op het Zweeds platteland en in de kleine dorpjes staan de huizen niet allemaal keurig netjes naast elkaar in een rijtje met schuttingen er tussen om het eigen erf af te scheiden.
Het enige wat hier keurig netjes naast elkaar in een rijtje staat zijn de brievenbussen. Ze zijn er in alle soorten, kleuren en maten. Hout of metaal, groot of klein..
En de postbode? Die rijd hier rond in een postautootje á la Pieter Post met het stuur aan de rechterkant. Als dan alle brievenbussen in een rijtje langs de weg staan hoeft hij op deze manier alleen nog maar zijn raampje te openen en kan hij zo de post een voor een bezorgen..
Ik vond het in ieder geval wel een grappig idee.. Dat verklaard dus ook waarom je hier in Zweden regelmatig alle brievenbussen bij elkaar ziet staan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s