Våffeldagen

Dat de Zweden zoetekauwen zijn is inmiddels wel bekend. Er valt altijd wel iets te vieren en dus grijpen ze elke gelegenheid aan om ook iets lekkers te eten. Zo ook vandaag dus. Vandaag is het 25 maart en 25 maart is in Zweden beter bekend als våffeldagen. Oftewel, het is wafeldag in Zweden.
Wat zo’n dag nou precies inhoud? Dat je dus zoveel wafels kan eten als je lust zonder dat je je schuldig hoeft te voelen. En om het dus helemaal compleet te maken beleg je ze ook nog rijkelijk met wat jam en slagroom. Gewoon, voor de lekkere trek.
En waarom de Zweden eigenlijk wafeldag vieren? Nou, die term is eigenlijk een beetje per ongeluk ontstaan.
Op 25 maart is het precies negen maanden voor Kerstmis. In de Rooms-katholieke kerk staat deze dag beter bekend als Maria Boodschap, de aankondiging van de geboorte van Jezus. In Zweden werd dit vroeger Vårfrudagen genoemd, van vår fru, Onze Vrouw de Maagd Maria.
Wat dit met wafels te maken heeft? Welnu, eigenlijk totaal, helemaal niets. Toch ligt hier wel de oorsprong van het wafels eten op 25 maart. Vårfrudagen is in de volksmond namelijk verbasterd tot Våffeldagen oftewel wafeldagen. En dus worden er vandaag de dag volop wafels gegeten.
Våffeldagen is tevens de aankondiging van de lente en dus het einde van de winter. Het feit dat juist in de lente wafels wordt gegeten vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen omdat er na de donkere winter overvloed was aan melk en eieren, maar dat even terzijde. Ik grijp deze aangelegenheid natuurlijk gewoon met beide handen aan om te genieten van zo’n overheerlijke wafel met wat jam en slagroom.. Net als de Zweden!

CAM00632

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s