Always time for a fika…!!

Het is vrijdag. Zomaar een vrijdag in februari en dus een mooi moment voor een vrijdag fika.
Fika.. Het is een begrip in Zweden en er zijn ook steeds meer Nederlanders die weten wat het is. Best logisch ook want een fika doen is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel erg leuk.
Maar nou zullen jullie je wel afvragen, fika? Wat is dat dan precies?
Kort samengevat is een fika ‘bijkletsen onder het genot van koffie en iets lekkers’. Alleen is het eigenlijk veel meer dan dat. Het staat ook voor écht de tijd voor elkaar nemen, uitgebreid genieten van je drankje en zoetigheid en dat alles in een heerlijk ontspannen sfeertje. Je zou het kunnen vergelijken met een soort van mini-high tea. En de Zweden? Die doen het dagelijks..!! Al jaloers?

In Zweden is een fika namelijk een belangrijk onderdeel van de cultuur. Iedereen doet een fika, onafhankelijk van dag en tijdstip. Van jong tot oud, van student tot ambtenaar. Zelfs in het bedrijfsleven worden er momenten in gepland waarop collega’s samen een fika houden. Misschien dat daarom het Zweedse bedrijfsleven zo goed scoort, maar dat even ter zijde.
Traditioneel bestaat een fika uit koffie met iets zoets, vaak een kanelbullar of verschillende soorten koekjes. Natuurlijk kan je de koffie ook vervangen voor thee of iets anders dat je liever drinkt. En de kanelbullar voor een muffin of wat dan ook je voorkeur heeft. Als je het maar ontspannen en gezellig houdt.

Zouden ze het ook niet eens moeten invoeren in Nederland, een fika? Een goed moment om met je vrienden/familie/collega’s even tot rust te komen en de tijd te nemen voor elkaar in deze maatschappij waarin iedereen tot op de dag van vandaag altijd gehaast is.. Ik vind het een uitstekend idee. Je zult zien dat iedereen er een stuk relaxter van wordt, of hebben ze daar in Nederland geen tijd voor?

fika

2 gedachtes over “Always time for a fika…!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s