God jul allihopa..

Vandaag is het kerst. Een klein woordje, 4 simpele letters, maar een o zo grote betekenis.
Zodra de herfst begint kijk ik hier al naar uit. Ik hou van kerst. Van de warmte en gezelligheid, het knusse samenzijn met de mensen van wie je houd, de lichtjes..
Ik ben een echt wintermens. Ik hou van de kou, de donkere decemberdagen die steeds korter worden en ik hoop elk jaar maar weer opnieuw op een witte kerst.
Vast als een van de weinige Nederlanders.. Het kan mij niet hard genoeg vriezen, er kan niet genoeg sneeuw liggen.. Misschien is het ook wel een beetje het kind in mij, dat elk jaar maar weer hoopt dat er iets valt. Dat zou mijn beeld van kerst compleet maken.. Maar helaas, het gaat regenen..

Bruce the moose was op deze dag ook al vroeg wakker. Hij wist precies wat voor een dag het is vandaag. Zo traditiegetrouw als hij is stond deze dag al weken rood omcirkeld op zijn kalender. Zo Zweeds als bruce the moose is, zo belangrijk is deze datum voor hem. Vandaag is het 24 december, voor Zweedse begrippen “julafton”. Oftewel, kerstavond.
Ik ging op de rand van mijn bed zitten. Vanuit zijn bedje keek Bruce the moose mij aan. “Maar wat zou je dan willen eten vanavond?” vroeg ik aan hem.
Bruce the moose had meteen zijn antwoord klaar. Hij wilde een julbord eten, een typisch Zweeds buffet wat op kerstavond in heel Zweden wordt gegeten met allemaal verschillende gerechten. En waar hele families van konden eten. Nou, dan moesten we maar eens wat gasten uitnodigen en aan de slag.

Ik had mijn ouders uitgenodigd en een heel goede vriendin van mijn ouders, een soort van 2e mama voor mij. Ook zij hoorde er bij.
Ons julbord werd helemaal Zweeds. Zo stond er o.a. de kerstham op tafel, prinskörv (worstjes), de gehaktballetjes, gravlax, haring-bietjes salade, spruitjes, rode kool, kaas, knäckebröd en als toetje het typisch Zweedse risgröt.

Nou zullen vele van jullie lezers je wel afvragen van wat is risgröt?? Letterlijk vertaald heet dit nagerecht in het Nederlands gewoon heel ordinair rijstebrij. Het is in Zweden traditie om dit op kerstavond te eten.
Deze traditie komt waarschijnlijk van dat men vroeger met kerst een grote bord rijstebrij op de trap buiten plaatste voor de “hustomte” (de kabouter die volgens het volksgeloof rond het huis hielp met allerlei taken). Dit om de “hustomte” te bedanken voor het afgelopen jaar en om hem blij en tevrede te houden. Een boze “hustomte” was niet goed voor jouw huis.. In een eerder blog heb ik hier ook al eens over geschreven. (https://brucethemooseblog.wordpress.com/2015/11/15/tomtenisse/)

Normaal gesproken zouden we nu kerstavond moeten afsluiten met Kalle Anka (Donald Duck), maar wij doen het maar even met niemand minder dan Robert ten Brink. Ook dat maakt deze kerstavond compleet. Gezellig samen zijn en vanavond de avond afsluiten in de nachtmis. Ik heb in ieder geval genoten. Dit was een heel bijzondere kerstavond en de kerst is nog niet eens voorbij..
Fijne kerst allemaal, god jul allihopa.

Julbord

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s