Svensk, svenskt, svenska..

Hej hej allihoppa,

Idag är det måndag och måndag är Svensk lektion dag. För mig. Därför skriver jag på Svenska. Jag gillar det. Men ni förstår inte Svenska, så jag skriver igen på Holländska..
Maandagen zijn leuk. Op maandag begint niet alleen een nieuwe week, maar ook mijn wekelijkse bezoekje aan Katti. Katti is Zweeds. Ze komt oorspronkelijk uit Gällivare, Norrbottens län, Lapland, Zweden. Ook Sofia Jannok komt hier vandaan, een bekende Zweedse (Sami)zangeres die o.a. veel liedjes in het Noord-Samisch zingt en joik, de traditionele muziek van de Sami en een van de oudste muziekvormen in Europa. Maar dat even terzijde. We wijken weer helemaal af.
Katti woont nu al jaren hier in de buurt en Katti leerde mij de grondbeginselen van de Zweedse taal, voor zover ik deze nog niet wist. Ze leert mij het schrijven, zinnen opbouwen, grammatica, tellen, lezen en natuurlijk praten. Veel van onze gesprekjes gaan in het Zweeds en het voelt vertrouwd om bij haar te komen. Het is echt zo’n moederfiguur en het klikte vanaf de 1e minuut tussen ons.
Ze leert me veel. Niet alleen de taal, maar ook over de Zweedse gebruiken en tradities. Dankzij haar burger ik steeds meer in, in het leven dat voor haar altijd al vertrouwd heeft gevoeld. Ze is kampioen verhalen vertellen. Vooral over haar familie en hoe het er vroeger thuis in Zweden aan toe ging.
Ze heeft een kast vol boeken en vaak komen er ook wel een of twee op tafel omdat ze mij weer dingen wil laten zien. Deze boeken zijn uiteraard in het Zweeds want ik moet er natuurlijk wel wat van opsteken.
Elke maandag begint met de zin: hur mår du? die steevast beantwoord wordt met allt är bra! Daarna komt er een grote kop koffie op tafel en voor mij als niet koffie drinker een glas vlierbloesemsap. Want als je toch met Zweeds bezig bent moet je het ook meteen goed doen. Daarom wil ze mij volgend jaar ook leren hoe je zelf vlierbloesemsap kan maken. Super leuk!
Het voelt goed om bij haar te zijn. Haar hele huis ademt Zweden en staat vol met Zweedse spulletjes. Zo ook vandaag.. Op de tafel stond een antiek metalen bakje met vier witte kaarsen. Trots vertelde ze mij dat dat bakje nog van haar opa en oma is geweest. Een van de vier kaarsen brandde. Het is de eerste week van de advent..
Nog even en dan komt er een echte Zweedse kerstboom in het huis te staan. Met houten hangertjes en Zweedse vlaggetjes. Zo heb ik toch nog een beetje het gevoel van een echte Zweedse kerst.. Dankzij Katti.

CAM00146[1]

Een gedachte over “Svensk, svenskt, svenska..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s