Tomtenisse..

Hoor de wind waait door de bomen.. Zachtjes tikt de regen op het zolderraam.. Het zijn maar een paar liedjes die vandaag wel erg van toepassing zijn geweest.
Het was vandaag echt herfst 2.0. De wind gierde om het huis heen en de regen liet een kletterend geluid achter op het dakraam..
Ik werd wakker en ik bedacht dat het vandaag wel een goed moment zou zijn om me terug te trekken in mijn creatieve territorium. Oftewel, mijn creatieve werkplek in de hoek van mijn slaapkamer. Ja, daar was vandaag echt weer voor.
De ingrediënten van vandaag: een laptop vol muziek, kerstrood vilt en IJslandse schapenwol. Echte IJslandse schapenwol, waar de geur van buitenleven nog in terug te vinden is.
Ik ging zitten, keek rond en bedacht me wat ik vandaag eens zou gaan maken. tomtenisse.. Een echte Zweedse kerstkabouter.. Nou zullen de meeste van jullie je wel afvragen, wat in godsvredesnaam is een tomtenisse?? Hoe ziet het er uit? Leeft het?
Nou, in de Scandinavische folklore is er nog steeds de traditie van wat wij kabouters, dwergen, elfen of trollen zouden noemen. Er zijn heel veel soorten. Sommige zijn goed, andere kwaad. Ze leven in onze huizen, schuren, buiten in de lucht, in de bomen, op de aarde of dieper in de aarde.
Met hun uiterlijk hebben één ding gemeen: hoe lelijk ze soms ook zijn, je wilt ze gewoon hebben. Trollen daarentegen zijn vaak nors en boos, maar ook lang niet allemaal even slecht.. Maar een tomtenisse, die behoord tot de goede Zweedse huisgeesten. Op elke boerderij woont wel zo’n huiskabouter die op mens en dier let. Deze kleine wezentjes hebben altijd veel te doen, vooral rond de kerstdagen. Dan helpen zij de kerstman met het uitdelen van de cadeautjes.
Vergeet dan ook geen schoteltje eten buiten de deur te zetten ’s nachts want zorg je goed voor hem, dan blijft hij bij je wonen en ben je veilig. Doe je dat niet vertrekt hij en wie weet wat er dan gebeurt.. Dus wees lief voor hem, dan is hij ook lief voor jou.

Een gedachte over “Tomtenisse..

  1. […] Nou zullen vele van jullie lezers je wel afvragen van wat is risgröt?? Letterlijk vertaald heet dit nagerecht in het Nederlands gewoon heel ordinair rijstebrij. Het is in Zweden traditie om dit op kerstavond te eten. Deze traditie komt waarschijnlijk van dat men vroeger met kerst een grote bord rijstebrij op de trap buiten plaatste voor de “hustomte” (de kabouter die volgens het volksgeloof rond het huis hielp met allerlei taken). Dit om de “hustomte” te bedanken voor het afgelopen jaar en om hem blij en tevrede te houden. Een boze “hustomte” was niet goed voor jouw huis.. In een eerder blog heb ik hier ook al eens over geschreven. (https://brucethemooseblog.wordpress.com/2015/11/15/tomtenisse/) […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s